sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Itsensä toteuttaminen tekemällä itse

Tykkään tehdä asioita itse. Useasti myös sellaisia asioita, joiden teettäminen ammattilaisella olisi ollut järkevämpi vaihtoehto. Itse tehdessä ensimmäistä kertaa mitä tahansa ammattitaitoa vaativaa askaretta aikaa menee perehtymiseen, vaihtoehtoisien ratkaisumallien punnitsemiseen ja usein myös useiden työvaiheiden suorittamiseen useita kertoja.

Rahaa kuluu tarvikkeiden, materiaalien ja työvälineiden hankintaan usein enemmän  kun ammattilaisella, jolla työvälineet löytyvät omasta takaa ja pientarvikeostot suoritetaan suurilla volyymeillä suoraan yritysmyynnistä. 

Jos asiaa punnitsee puhtaasti resurssien näkökulmasta, hyvin vähän asioita kannattaa nykyään enää tehdä itse. Huonekalut, käyttöesineet ja vaatteet saa kaupoista halvemmalla kuin mitä pelkät materiaalit maksaisivat itse tehdessä. 

Asioiden korjaaminen sen sijaan on vielä usein kannattavaa, mikäli korjaus ei vaadi kalliiden varaosien ostamista. Usein näin kuitenkin valitettavasti on, koska monia tuotteita ei haluta suunnitella huollettaviksi. Varaosahinnoittelu on usein posketonta, jos verrataan kokonaan uuden tuotteen hankintahintaan. 

Esim. auton jarrusatulan tiivistesarja voi maksaa puolet uudesta tehdashuolletusta jarrusatulasta. 100€ arvoisen painepesurin paineletku erikseen ostettuna voi maksaa 70€. Tai pieni muovinen tulovesiliitäntä 35 €. Parisängyn runko valkoiseksi maalattuna neljällä laatikolla maksaa Ikeassa 170€. Itse tehden pelkkiin pintakäsittelyaineisiin menee helposti lähelle 100€ (pakkelit, pohja- ja pintamaalit, liuottimet). Valokuvakehyksiä saa 2kpl alle eurolla. 

DIY-mies tai nainen (do-it-yourself) joutuu hyväksymään sen faktan, että itsetekeminen ei aina ole se taloudellisesti kannattavin vaihtoehto. Perusteluja joutuu siis hakemaan usein muualta. Mitä itsetekemisestä sitten hyötyy?
  • Itse tekeminen on kivaa!
  • Itse tekemällä kokee riemua ympäröivän maailman ymmärtämisestä, uuden oppimisesta ja minäpystyvyydentunne pönkittyy.
  • Saa keskittää kaikki ajatukset yhteen mielenkiintoiseen ja mieluisaan asiaan ilman tulospakkoa oman kiinnostuksen ja vireystilan mukaan. 
  • Onnistumisen kokemukset ovat aina ihmiselle hyväksi ja epäonnistumiset kasvattavat.
  • Ennen kaikkea, itse tekemällä saa juuri sellaisen kun sattuu tulemaan!


 
DIY-helistin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti