keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Silmälasit Tallinnasta

Huomasin hiljattain kaupungilla kävellessäni, etten näe enää kunnolla kauemmas. Muistin samalla mainospostissa tulleen kupongin Spec Saversiltä, jossa kutsuttiin ilmaiseen kokonaisvaltaiseen näön tutkimukseen. 

Tutkimuksessa selvisi, että linsseihin tarvittaisiin hiukan lisävahvuutta. Ennen laseissa oli -0,5 puolellaan ja nykyinen tilanne oli -0,75. Ei siis merkittävä huonominen, mutta koska harrastuksiani helpottaa oleellisesti mahdollisimman tarkka näköaisti, päätin hommata uudet lasit. Vanhat olivat vajaiden tehojen lisäksi jo pahasti hiusnaarmuilla. 

Spec Saversillä oli hiljattain kampanja, jossa kaikista merkkikehyksillä varustetuista silmälasipaketeista sai -50% laskun loppusummasta. Valkkasin Timberlandin kehykset, joihin tuli ohennetut ja karkasitut linssit ja niihin heijastuksenesto sekä easy wipe-pinnoite. Hintaa paketille jäi alle 140€, jota pidän jo halpana optiikasta.

Viime viikolla kävin Tallinnassa, kun vaimollani oli sinne työreissu. Perinteisestihän Tallinnassa kaikki palvelut, joiden hintaan sisältyy palkkakustannuksia ovat huomattavasti kotimaan hintoja edullisempia. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset kauneus- ja hyvinvointipalvelut tai vaikkapa auton huolto. 

Päätin kartoittaa myös silmälasien kustannuksia, koska tuoreet lasit päässä kotimaan hinnoista oli ajankohtainen käsitys. Sain nykyiset lasini sen verran edullisesti, etten uskonut Tallinnan liikkeiden pystyvän kilpailemaan hinnalla, mutta ajattelin kuitenkin ottaa asiasta selvää tulevia tarpeita ajatellen. 

Tallinnasta löytyy runsaasti silmälasiliikkeitä. Kävin neljässä eri liikkeessä, jotka sattuivat lähelle hotellia ja vaunulenkin varrelle: Rottermanilla, Forumin kauppakäytävässä ja Viru-keskuksessa 2 liikkeessä. 

Silmälasipaketit olivat tuntuvasti Suomen hintoja edullisempia kautta linjan. Viru-keskuksesta löytyvä Instrumentariumin myymälä helpottaa hintojen suoraa vertailua, koska sama liike löyty myös kotimaasta. 

Kokonaisuudessaan asioinnista jäi paras kokemus kuitenkin samaisesta rakennuksesta löytyvästä Pro Optika-nimisestä liikkeestä. Palvelua sai Suomeksi, ja myyjä tuli oma-aloitteisesti palvelemaan ja kertomaan eri vaihtoehdoista. 

Kävi ilmi, että lasit saa tarvittaessa jopa samaksi päiväksi pienellä lisähinnalla ja yön yli kestävällä reissulla mukaansa ilman lisäkustannuksia. Yksi vaihtoehto olisi ollut myös postitus kotiin jäljestäpäin 7€ lisähintaan. 

Linssi- ja pinnoitusvaihtoehtoja oli samalla tapaa, kuin kotimaisissa liikkeissäkin. Kehyksiä oli myös monen hintaisia, pääasiassa liikuttiin 80-200€ hintaluokassa. Ero moneen kotimaiseen optikkoliikkeeseen oli kuitenkin se, että kehysten hintaan kuului yksiteholinssit heijastuksenestopinnoitteella ilman lisäkustannuksia. 

Esimerkiksi Adidaksen kehyksillä silmälasit olisivat maksaneet kokonaisuudessaan alle 100€. Hugo Bossin lasit olisivat nekin lähteneet mukaan alle 200€. Merkkejä ja malleja oli kiitettävästi esillä, ja myös aurinkolasit vahvuuksilla ja merkkikehyksillä olivat mielestäni halpoja kokonaishinnan jäädessä usein alle 100€.

Jos taskusta löytyy ajankohtainen silmälasiresepti, kannattaa Tallinnassa käydessään pistää asia korvan taakse, jos tarve uusille silmä- tai aurinkolaseille on. Kattavammalla kiertelyllä alan liikkeissä säästö olisi varmasti vielä suurempi. Tosin Juha ei tykkää, Suomi ei nouse jos palvelut ostetaan rajojen ulkopuolelta.

  


 

1 kommentti: